top of page
  • Obrázek autoraSimona

4 tipy jak na čtení v hebrještině

Aktualizováno: 26. 8. 2020

Podle toho, jak jste v hebrejštině pokročilí, umíte pravděpodobně plynule číst. Jestliže jste na začátku byli schopni vyslovit pouze pár slov s vokalizací, nyní jste přeborníci a čtete více či méně plynule.

Pokud se pořád v hebrejském nevokalizovaném textu zastavujete, tak to není nic nenormálního, ani rodilí Izraelci nečtou často složitější texty bez sebemenšího zaváhání a dokonce jsem zažila, že se při čtení zastavovala i moje vedoucí v letním Ulpanu. Abyste se ale v hebrejském textu cítili dobře vy, nabízím několik tipů.


  1. Snažte se už od začátku nepoužívat vokalizované texty. Vím, že to ze začátku svádí používat tuto opěru, která je zvlášť na začátku legitimní, ale ve vyšších úrovních už může být na obtíž.

  2. Každý den přečtěte alespoň odstavec nevokalizovaného textu nahlas, ideálně, když máte někoho, kdo vás poslouchá a dá vám zpětnou vazbu.

  3. Berte slova jako celek a pokoušejte se vždy zafixovat si sled písmen. Jde o to, aby si mozek a oči zvykly.

  4. Buďte trpěliví. Ano chápu, že obzvlášť perfekcionisti mezi námi musejí mít vše hned, ale uvědomte si, že ani čtení v jazyce, který používá latinku, není zcela bez problému. Pokud překonáte pomalu, ale jistě tito překážku, je šance, že se už cítíte v hebrejštině jako ryba ve vodě.

Pokud byste měli nějaký další tip nebo otázku, sem s ní(m)!









51 zobrazení0 komentářů
bottom of page